Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics

MyClass4all
0

 Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics

NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures Exploring their Characteristics Question Answers


NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics Question Answers, download pdf, video and all sorts of solutions to score good marks.

Search: NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics, Class 6 Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics, Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics, Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics, class 6 Science 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics, MP Board Class 6 Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics

NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics

Download Pdf



NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics

Video









NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 10 Living Creatures: Exploring their Characteristics

Question Answers

Question 1. How would you now categorise a seed, as living or non¬living? (Page 191)

Answer:

Seed is a living thing. Seed can grow into a plant under right conditions.

 

Question 2. How can the life cycle of a mosquito be disrupted? (Page 197)

Answer:

Larvicides (a substance used to kill larvae) target larvae in the breeding habitat before they can mature into adult mosquitoes and disperse. Larvicide treatment of breeding habitats helps reduce the adult mosquito population in nearby areas.

Liquid larvicide products are applied directly to water using backpack sprayers and truck or aircraft-mounted sprayers. Tablet, pellet, granular, and briquet formulations of larvicides are also applied by mosquito controllers to breeding areas.


Let Us Enhance Our Learning (Page 203 – 204)

Question 1. List the similarities and differences in life cycles of plants and animals. __

Answer:

Similarities:

Life cycles of both, plants and animals, begin with an initial stage which is followed by several stages of its growth and development and finally death.

In life cycle of both, the process of reproduction maintains the continuity of its kind.

Differences:

Life Cycle of PlantsLife Cycle of Animals
1. A plant’s life cycle starts with seed germination.1. An animal’s life cycle begins with a new bom.
2. Germination is followed by flowering and seed production.2. New bom animals grow to become adult animals.
3. Seeds produced during their life cycle germinate into new plants.3. The process of reproduction does not involve formation of seeds.

Question 2. The table given below shows some data. Study the data and try to find out examples appropriate for the conditions given in the second and third columns. If you think that an example for any of the conditions given below is not possible, explain why.

Answer: 

 

Question 3.

You have learnt that different conditions are required for seed germination. How can we use this knowledge for proper storage of grains and pulses?

Answer:

To ensure proper storage of grains and pulses and prevent germination:

  • Keep Dry: Ensure grains and pulses are kept in a dry environment to prevent moisture from initiating germination.
  • Cool Storage: Store in a cool place to slow down any biological processes.
  • Airtight Containers: Use airtight containers to limit exposure to air, which is necessary for germination.


Question 4.

You have learnt that a tail is present in a tadpole but it disappears as it grows into a frog. What is the advantage of having a tail in the tadpole stage?

Answer:

  • The tail in the tadpole stage of a frog provides
  • Swimming Ability: It helps the tadpole swim efficiently in water to find food and escape predators.
  • Balance and Stability: Assist in maintaining balance while moving in water.


Question 5.

Charan says that a wooden log is non-living as it cannot move. Charu counters it by saying that it is living because it is made of wood obtained from trees. Give your arguments in favour or against the two statements given by Charan and Cham.

Answer:

Argument in favour of  'wooden log is non-living thing’:

  • Wooden log cannot move, respire or grow.
  • It does not respond to any stimulus.

Argument in favour of  'wooden log is living thing’:

  • Wooden log is obtained from trees which are living things.


Question 6.

What are the similarities and distinguishing features in the life cycles of a mosquito and a frog?

Answer:

The similarities in the life cycles of a mosquito and a frog are as follows

(i) Both undergo transformation with distinct life stages.

(ii) Both lives start as eggs.

The distinguishing features in the life cycles of a mosquito and a frog are as follows

(i) Life cycle of mosquitoes – egg, larva, pupa, adult.

Life cycle of frog- egg, tadpole, froglet, adult.

(ii) Mosquitoes are entirely terrestrial in adult stages, while frogs can live both on land and in water (amphibians)


Question 7.

A plant is provided with all the conditions suitable for its growth (Fig.8). Draw what you expect to see in the shoot and the root of the plant after one week. Write down the reasons.

Answer:

The roots grow downwards in the soil in search of water. Shoot bends upwards from where the light is coming. The plant shoots bend towards sunlight because the leaves need sunlight to make food. In this case, the stimus is sunlight.


Question 8.

Tara and Vijay set up the experiment shown in the picture (Fig. 9.). What do you think they want to find out? How will they know if they are correct?

Answer:

They want to find out, how cactus plant is adopted to live in desert. The cactus plants have long roots to absorb water from a larger area. The cactus plants have modified their leaves in the form of thin spines to reduce the loss of water through transpiration.

 

Question 9.

Design an experiment to check if temperature has an effect on seed germination

Answer:

AIM: Experiment to Check the Effect of Temperature on Seed Germination

Materials: Identical pots, soil, seeds, thermometers, and different tem¬perature-controlled environments (e.g., refrigerator, room temperature, heated environment).


Procedure

(i) Fill each pot with the same type of soil.

(ii) Plant seeds in each pot.

(iii) Place each pot in a different environment with controlled temperatures (e.g., cold, room temperature, warm). For example, keep one pot outside in balcony to get sunlight. Put another in shade in the room. Keep the third one in basement or at coldest part of the house.

(iv) Water each pot equally.

(v) Record the number of seeds germinated in each environment daily for two weeks.

Observation: Measure and compare the rate of germination and growth in different temperatures.

Conclusion: Determine the optimal temperature for seed germination based on observations.


Activities

Activity 10.2 (Page 188)

When a seed turns into a sprout, it is said to have germinated. Predict whether the seeds in each pot will germinate. Record your predictions for each pot kept under different conditions in Table.

Answer:

Pot ConditionAir AvailableSunlight AvailableWater AvailableGermination PredictionActual ObservationPossible Reason / Inference
Pot A: In direct sunlight and without waterYesYesNoNoNo seed germinationWater is necessary for the germination of seed.
Pot B: In direct sunlight and excess waterYesYesYes (excess)YesNo proper seed germinationIn presence of excess water, seeds cannot respire. So seeds cannot germinate properly.
Pot C: In complete dark and moist soilYesNoYes (limited)YesYes, seed can germinateLight is not necessary for a seed to germinate. The majority of seeds grow most effectively in the dark.
Pot D: In direct sunlight and moist soilYesYesYes (limited)YesYes, seed can germinateLight is not necessary for seed to germinate. Seeds require moisture and air to germinate.


Related Searches

  • Chapter 1. The Wonderful World of Science
  • Chapter 2. Diversity in the Living World
  • Chapter 3. Mindful Eating: A Path to a Healthy Body
  • Chapter 4. Exploring Magnets
  • Chapter 5. Measurement of Length and Motion
  • Chapter 6. Materials Around Us
  • Chapter 7. Temperature and its Measurement
  • Chapter 8. A Journey through States of Water
  • Chapter 9. Methods of Separation in Everyday Life
  • Chapter 10.  Living Creatures: Exploring their Characteristics
  • Chapter 11. Nature’s Treasures
  • Chapter 12. Beyond Earth

  • Class 6 All Subjects

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !