Chapter 9 Methods of Separation in Everyday Life
NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 9 Methods of Separation in Everyday Life
Download Pdf
NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 9 Methods of Separation in Everyday Life
Video
NCERT Class 6 Science (Curiosity) Chapter 9 Methods of Separation in Everyday Life
Question 1. A small amount of puffed rice is mixed with chana dal. Can you think of separating the mixture by any method other than handpicking? (Page 165)
Answer:
Yes, the other method is winnowing.
Question 2. Valli is unable to separate husk from rice in a closed room. How can you help her? (Page 166)
Answer:
We can help her by placing a fan for air blowing the light husk.
Question 3. Have you ever observed sieves being used at construction sites to separate pebbles and stones from the sand? (Page 167)
Answer:
Yes, large sieves are used for such purpose.
Question 4. Have you ever observed white patches on the dark coloured clothes you wear during hot summers? How are these patches formed? (Page 168)
Answer: Yes, these patches are formed due to evaporation of water from sweat leaving behind salt.
Question 5.
Observe the figure. Does it answer the question? Can you name the process involved?
Answer:
Yes, it answer the question. The process involved is condensation.
Question 6.
In the chapter ‘Materials Around Us’, you have studied that oil does not mix with water and forms a separate layer when left undisturbed for some time. Which method of separation would you use to separate oil and water?
Answer:
Let Us Enhance Our Learning (Page 178 – 180)
Question 1.
What purpose does handpicking serve in the process of separation?
(i) Filtration
(ii) Sorting
(iii) Evaporation
(iv) Decantation
Answer:
(ii) Sorting
Question 2.
Which of the following substances are commonly separated using the churning method?
(i) Oil from water
(iii) Cream from milk
(ii) Sand from water
(iv) Oxygen from air
Answer:
(iii) Cream from milk
Question 3.
Which factor is usually essential for the filtration?
(i) Apparatus size
(ii) Presence of air
(iii) Pore size
(iv) Temperature of the mixture
Answer:
(iii) Pore size
Question 4.
State with reason(s) whether the following statements are True [T] or False [F]. Also, correct the False statements).
(i) Salt can be separated from ‘ salt solution by keeping it under the Sun.
(ii) Handpicking should be used only when the quantity of one component is less.
(iii) A mixture of puffed rice and rice grains can be separated by threshing.
(iv) A mixture of mustard oil and lemon water can be separated by decantation.
(v) Sieving is used to separate a mixture of rice flour and water.
Answer:
(i) True
Reason : The water will evaporate leaving the salt behind.
(ii) True
Reason: It is easier to handpick small quantities.
(iii) False
Reason: Process of threshing is used to separate the grains from the stalks.
Correct statement: This mixture can be separated by handpicking or winnowing.
(iv) True
Reason: The oil and water will form separate layers which can be decanted.
(v) False
Reason: Sieving is done to separate solid-solid mixture of different particles size.
Correct Statement: Filtration is used to separate a mixture of rice flour and water.
Question 5.
Match the mixtures in Column I with their method of separation in Column II.
Answer:
| Column I | Column II |
| (i) Grams floour mixed with black gram | (d) Sieving |
| (ii) Chalk powder mixed with water | (e) Filtration |
| (iii) Corn mixed with potatoes | (a) Handpicking |
| (iv) Iron powder mixed with sawdust | (b) Magnetic separation |
| (v) Oil mixed with water | (c) Decantation |
Question 6.
In what situations would you use decantation instead of filtration to separate solids from liquids?
Answer:
Decantation method is used when the insoluble solid particles are heavier and settle down at the bottom of the vessel. The liquid is separated from insoluble solids by pouring off the liquid while leaving the solid particles behind as a residue.
While filtration method is used when insoluble particles do not settle down and spreads throughout the solution.
Question 7.
Can you relate the presence of nasal hair to any separation process?
Answer:
Nasal hair acts like a natural filter, trapping dust, pollen, and other particles from the air we breathe, similar to how a filtration process works to remove solid impurities from a liquid.
Question 8.
During the COVID-19 pandemic, all of us wore masks. Generally, what materials are they made of? What is the role of these masks?
Answer:
Masks are generally made of multiple layers of fabric or materials such as cotton, polypropylene, or polyester. Their role is to filter out harmful particles, including viruses, from the air we breathe, similar to how filtration processes work to remove impurities from liquids.
Question 9.
A mixture containing potatoes, sctlt and sawdust has been given to you. Outline a stepwise procedure for separating each component from this mixture.
Answer:
Step-1 : Handpick the potatoes
Step-2 : Add water to the remaining mixture to dissolve the salt
Step-3 : Filter the mixture to separate the sawdust from the salt solution.
Step-4 : Evaporate the water from the salt solution to obtain the salt.
Question 10.
Read the folloiving story titled ‘Intelligent Leela’ and tick the most appropriate options. Provide a suitable title of your choice for the paragraph. Leela was working in the farm with her father when she realised that they left their drinking water at home. Before her father felt thirsty/ hungry, she went to the nearby pond to fetch some water/grains. After obtaining some water in the container, she noticed that the water was muddy and fit/unfit for drinking. To purify the water, she kept it for some time and then she filtered/ churned the muddy water using a piece of paper/muslin cloth. Leela, then, cooled/boiled the water for about 10 minutes in a covered pan. After cooling/ v boiling, she filtered/churned it again and made it fit/unfit for drinking. She served this water to her father while having food, who blessed her and appreciated her efforts.
Answer:
Purification of Water:
Leela was working in the farm with her father when she realised that they left their drinking water at home. Before her father felt thirsty/hungry, she went to the nearby pond to fetch some water/grains. After obtaining some water in the container, she noticed that the water was muddy and fit/unfit for drinking. To purify the water, she kept it for some time and then she filtered/churned the muddy water using a piece of paper/muslin cloth. Leela, then, cooled/boiled the water for about 10 minutes in a covered pan. After cooling/boiling, she filtered/churned it again and made it fit/unfit for drinking. She served this water to her father while having food, who blessed her and appreciated her efforts.
Related Searches
- Chapter 1. The Wonderful World of Science
- Chapter 2. Diversity in the Living World
- Chapter 3. Mindful Eating: A Path to a Healthy Body
- Chapter 4. Exploring Magnets
- Chapter 5. Measurement of Length and Motion
- Chapter 6. Materials Around Us
- Chapter 7. Temperature and its Measurement
- Chapter 8. A Journey through States of Water
- Chapter 9. Methods of Separation in Everyday Life
- Chapter 10. Living Creatures: Exploring their Characteristics
- Chapter 11. Nature’s Treasures
- Chapter 12. Beyond Earth
- Class 6 All Subjects

%20Chapter%209%20Methods%20of%20Separation%20in%20Everyday%20Life%20Question%20Answers.webp)

